Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
16th окт 2018 | by: JO

Predstavnici četiri verske zajednice, pravoslavne, katoličke, muslimanske i jevrejske, zajedno su dali krv u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice.

Današnjim humanim gestom predstavnici religijskih zajednica želeli su još jednom da pokažu koliki je značaj  širenja tolerancije i saradnje za dobrobit  svih građana Subotice.

U ovoj humanitarnoj akciji učestvovali su starešina Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, protonamesnik Dragan Stokin, gvardijan Franjevačkog samostana, fra Zdenko Gruber, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš i imam Muhadžir džamije, Abdurahman Slaji koji su ujedinjeni u humanosti poručili građanima da slede njihov primer.

– Nikome nije problem da svaka tri meseca dođe i  da krv. Za nas je to malo naprezanje, a nekome to život znači. Time smo možda nekom detetu spasili život – rekao je  protonamesnik Dragan Stokini pozvao građane da se upišu kao dobrovoljni davaoci krvi.

– Poruka koju želimo da prenesemo je da mi razgovaramo, imamo kontakte, među nama raste prijateljstvo već godinama i želeli smo da pokažemo građanima da slede naš primer, da se priključe, jer je nekome potrebna krv – rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. – Želeli smo da pokažemo da bi trebalo zajedno da radimo lepe stvari. To je jednostavna, lepa i dobra poruka-poručio je fra Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana.

– Novi sam imam  na službi u Subotici i kada su me juče obavestili da ćemo zajedno davati krv, odmah sam bez razmišljanja potvrdio dolazak i na taj način sam hteo da pošaljem poruku da smo mi, verski lideri iz bilo koje verske zajednice, ljudi koji prvi čine ovakve humane gestove – rekao je Aburahman Salaji, imam Muhadžir džamije.

Iz Opšte bolnice poručuju da su rezerve krvi stabilne, ali da su uvek potrebni dobrovoljni davaoci krvi. Svi koji žele da pomognu građanima koje čeka bitka za zdravlje, mogu to učiniti svakog dana u jutarnjim satima u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice. Žene mogu dati krv tri puta godišnje, a muškarci četiri puta.

Tokom prošle godine, u Opštoj bolnici prikupljeno je oko 6950 jedinica krvi.

Objavi