Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970

Jevrejska opština danas

Home / O nama / Jevrejska opština danas

Jevrejska opština Subotica danas

Sinagoga iznutraJevreji u Subotici žive od 1775. godine. Zgrada Jevrejske opštine Subotica podignuta je 1902. godine, u isto vreme kada i zdanje monumentalne Nove Sinagoge. Nalazi se u strogom centru grada i pod zaštitom je kao vredno arhitektonsko nasleđe secesijkih graditelja: Dežea Jakaba (Jakab Dezső) i Marcela Komora (Komor Marcell), koji su projektovali i Sinagogu, Gradsku kuću i još neke zgrade u Subotici, dajući joj tako epitet grada secesije.

Zgrada je prvobitno bila sedište Glavnog rabinata, a posle Drugog svetskog rata je u njoj sedište Jevrejske opštine Subotica. Ulaz u Jevrejsku opštinu je iz Ulice Dimitrija Tucovića. U njenom prizemlju su smeštene Mala sinagoga, Svečana sala sa pozorišnom binom i društvena prostorija, a na spratu je kancelarija Jevrejske opštine sa nekoliko lepo uređenih prostorija, među kojima su biblioteka, kuhinja, kupatilo i gostinska soba. Ulaz Opštine je otvoren i prema drvorištu Velike sinagoge, pa sa njom čini organsku celinu. Fasade opštinskog zdanja su obnovljene i dovedene u prvobitno stanje, uvedeno je etažno grejanje na zemni gas.

Snap 2015-01-25 at 00.15.22Kancelarija Jevrejske opštine otvorena je za stranke svakog radnog dana. Jevrejska opština Subotica otvorena je, takođe, za saradnju sa svim kulturnim istitucijama u gradu, pa je tako imala zajedničke projekte sa Gradskim muzejom, Gradskom bibliotekom, sa nekim školama, čiji su đaci posetili Sinagogu, održali u našim prostorijama književne večeri i promocije knjiga, kao i sa brojnim udruženjima i kulturnim delatnicima.

„Otvorena vrata“ su stalni godišnji projekat povodom Evropskog dana jevrejske baštine. Tada pozivamo Subotičanima da im približimo rad Jevrejske opštine i običaje njihovih jeverjskih sugrađana.

 

Logo Jevrejske opštine Subotica možete preuzeti ovde:

logotip Jevrejska opština Subotica

 

Kalendar