Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
3rd mar 2017 | by: JO

U Velikoj većnici Gradske kuće 28.02.2017. godine održana je  druga ovogodišnja tribina „Bog i deca Avramova“ sa temom „Ljubav u nama, ljubav oko nas“.

O zanimljivoj i uvek aktuelnoj temi govorili su predstavnici svih konfesija koje žive u našem gradu – Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, Jevrejske zajednice, Evangelističke crkve i Islamske zajednice.

Učesnike i posetioce tribine čiji je cilj jačanje dobrih međuljudskih odnosa i unapređivanje međukonfesionalnog dijaloga, u ime Grada Subotice pozdravila je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvenu delatnost, ističući značaj ovakvih susreta.

Ponosni smo što se ovakvi skupovi održavaju i to pred velikim brojem mladih ljudi, koji su budućnost našeg grada i naše zemlje. Ideja da se održava tribina prihvaćena je od strane gradonačelnika sa velikim zadovoljstvom, jer je njen cilj da živimo u miru, usredsređeni jedni na druge, što bi trebao da bude cilj svakog od nas – poručila je Jasmina Stevanović. – Zato je dobrodošla svaka inicijativa koja će doprineti poboljšanju međuetničkih, međuljudskih i međuverskih odnosa. Verujem da će srednjoškolci, bez obzira da li pohađaju versku nastavu ili građansko vaspitanje, otići sa skupa svesni da je smisao našeg života u ovom gradu da živimo jedni sa drugima, a ne jedni naspram drugih. Sa tog aspekta, veronauku i građansko vaspitanje ne treba posmatrati jedno naspram drugog, već kao pokušaj da se iz različitih uglova teži istom, da se oplemeni ljudsko postojanje.

Okrugli sto „Bog i deca Avramova“ organizovan je još 2014. godine, ali je tek sada dobio podršku i sekularnih tela, te su na večerašnjem skupu govorili i Karmine Teralo, vicekonzul Italije i psiholog Branka Bešlić. Održavanje tribina podržali su Vlada Republike Srbije i Grad Subotica, Generalni konzulati Hrvatske i Mađarske i Vicekonzulat Italije.

Drago nam je i zahvalni smo na velikoj podršci koju imamo. Ideja je da pokažemo da je u osnovi svakog autentičnog verskog učenja, bez obzira na konfesiju i versku zajednicu, imamo istu koncepciju i shvatanja međuljudskih odnosa, što je u sociološkoj ravni dobar osnov za građenje zdravih i dobrih odnosa i prevazilaženje tabua – objašnjava protonamesnik Dragan Stokin.

Među govornicima je bio i fra Zdenko Gruber, gvardijan subotičkog samostana, koji je izrazio nadu da će se ovakva okupljanja nastaviti i ubuduće.

Samo naše okupljanje je dobar znak za ljude, jedan podsticaj da živimo kao dobre komšije i da učestvujemo u životima jedni drugih. Takođe, to je i pokazatelj da se o nekim bitnim vrednostima u društvu na ozbiljan način govori – smatra fra Zdenko Gruber.