Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
14th apr 2015 | by: JO

Devenport :  Za Srbiju nema novih uslova, otvaranje poglavlja ove godine

 

U prostorijama Jevrejske opštine u ponedeljak šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport održao je predavanje na temu aktuelnih dešavanja oko pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.
Domaćin Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine podsetio je na brojne važne korake, koje je naša zemlja već učinila u procesu evrointegracija.GOST J.O. MAJKL DEVENPORT
– Uvođenje bezvizvog režima bio je prva etapa na putu ka EU, potom je 2009. godine Lisabonskim sporazumom formirana delegacija EU u Srbiji, a iste godine došlo je do potpisivanja sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima – istakao je Sabadoš. – Pre tri godine Srbija je dobila status kandidata, a potpisan je i Sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.
Zbog svih ovih stavki koje je Srbija proteklih godina ispoštovala, po rečima Majkla Devenporta, britanskog diplomate i bivšeg ambasadora, nema novih uslova za ulazak Srbije u EU.
– Kao što je rekla Federika Mogerini tokom boravka u Beogradu nedavno – nema novih uslova – naglasio je Devenport. -Sada je na redu otvaranje prvih poglavlja u pregovorima, čemu prethodi izrada poslednjeg nacrta akcionog plana za poglavlje 23, a potom i za poglavlje 24. Kada će nova poglavlja biti otvorena, za sada je teško reći, ali u svakom slučaju to će biti tokom ove godine.
Devenport je naglasio da veruje u evropsku budućnost Srbije i da pristupanje EU ne može da se završi bez svih članica Zapadnog Balkana.
– Srbija je napravila velike korake, pre dve godine Srbija dobila status kandidata za članstvo, prošle godine zvanično su otvoreni pregovori, a sada su u toku završeni pregledi svih 35 poglavlja. Sada možemo da otvorimo i da konkretno počnemo sa pregovorima u vezi sa pojedinačnim poglavljima u pregovorima – dodao je Devenport. – Svi smo svesni da ima mnogo zadataka, zbog toga će pregovori početi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, borbom protiv diskriminacije i slobodom medija.

Na pitanje o stavu EU po pitanju učešća Srbije na paradi 9. maja u Moskvi, Devenport je rekao da je “na svakoj zemlji da odredi u čemu i gde će da učestvuje”.
– To je veliki datum za zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog velikog broja njihovih žrtava tokom Drugog svetskog rata i predstavnici EU će dan ranije položiti vence u Moskvi. Zbog Šumanove dekleracije to je veliki dan i za EU, kada razmišljamo o počecima EU i o budućnosti naše zajedničke evropske vizije. Uključujući i Srbiju kao buduću zemlju članicu – jasan je Devenport.