Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
15th jun 2015 | by: JO

Samo dan pre no što će se u našem gradu obeležiti godišnjica od deportacije Jevreja u Drugom svetskom ratu, zvanično je predstavljena rekonstruisana južna fasada Sinagoge. Radove je finansirala lokalna samouprava u iznosu od 13.5 miliona dinara.Snap 2015-06-15 at 17.12.33

– Drago mi je da smo se skupili na otvaranju južne fasade, mada su radovi još u toku, jer je to jedan od poteza, beočuga u obnovi Sinagoge i sada se mnogo jasnije i spektakularnije vide radovi na njenoj obnovi – istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine. – Nadam se da će ovim tempom radovi biti nastavljeni i da ćemo se vrlo brzo sresti na otvaranju radova na severnoj strani fasade i na unutrašnjosti Sinagoge, koji će se raditi zahvaljući donaciji Vlade Mađarske. Očekujem da će sve ići po planu i da će se subotička Sinagoga vrlo brzo vratiti na mesto onih objekata kojima će se grad dičiti i da će ponovo biti svetskoj karti kulturnih i turističkih događanja.

Radove na južnom delu fadase finansirala je lokalna samouprava sredstvima od 13.5 miliona dinara, dok će severni deo i unutrašnjost finansirati Vlada Republike Mađarske, koja će za obnovu dragulja secesijske baštine izdvojiti više od milion i po evra.Snap 2015-06-15 at 17.14.17

– Posao je urađen sa nekoliko dana zakašnjenja, ali bez obzira na to, radovi su veoma kvalieteni i na visokom nivou. Lokalna samouprava je finansirala kompletnu rekonstrukciju ovog dela fasade i drago mi je da se ono što smo obećali građanima realizuje u dinamici koju smo obećali i da ćemo do  kraja godine završiti spoljnu obnovu Sinagoge – naglasio je gradonačelnik Jene Maglai. – Sada imamo presiju da obnovimo i severnu fasadu, koja mnogo više upada u oči građanima, sada se radi javna nabavka za taj deo, kao i izrada projektne dokumentacije za unutrašnjost, jer je reč o veoma kompleksnim radovima koji zahtevaju specijalna stručna znanja.

Rekonstruisani deo fasade obišao je i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, koji je izrazio očekivanja da će za najviše dve godine Sinagoga zasijati punim sjajem.

– Mogućnosti za to su potpuno realne, završava se izrada projektne dokumentacije, obezbeđena su sredstva za okončanje kompletnih unutrašnjih radova, na jesen treba da se obavi javni tender da bi se na proleće počelo sa unutrašnjim radovima – najavio je Ištvan Pastor. – Subotica i cela Srbija će dobiti pravi dragulj, zadovoljan sam što na njenoj obnovi učestvuju brojne institucije i da će višedecenijski napor Jevreja da se obnovi hram, koji je izgrađen za samo godinu dana, konačno biti završen.