Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
14th sep 2015 | by: JO

Članovi jevrejske opštine, zajedno sa svojim prijateljima i gostima, svečano , u duhu tradicije, proslavili su praznik ROŠ HAŠANA. Za više detalja pogletajte fotografije i video snimke.
 

VIŠE DETALJA O SAMOM PRAZNIKU  :

Roš Hašana (ראֹשׁ הַשָּׁנָה) je jevrejska Nova godina i na hebrejskom jeziku ovaj izraz doslovno znači „glava godine“. Ovaj praznik se u tradicionalnom jevrejstvu slavi prvog i drugog tišrija (septembra – oktobar). U Bibliji je ovaj dan označen kao dan okupljanja i duvanja u trube (Lev 23, 24), a slavljenje ovog praznika kao početka Nove godine ima svoje poreklo u Talmudu jer je tamo ovaj dan smatran za praznik rađanja sveta. Za razliku od običaja drugih naroda, kod Jevreja se ovaj praznik svetkuje ozbiljno, uz prisećanje na grehe i pokajanje. Duva se u šofar čiji zvuci, koji podsećaju na plač, treba da pozovu na pokajanje. Tradicionalno jevrejstvo zna za običaj da se tokom prvog prepodneva ovog praznika, odlazi na neku reku gde ima ribe. Govore se molitve, a u vodu se bacaju mrve hleba što simboliše odbacivanje greha (v.). Ovim preznikom počinje period koji se naziva „deset dana kajanja“ i koji se završava praznikom Jom kipur.

Takođe je običaj da se na dan Roš Hašane služe jabuke sa medom koje simbolizuju slatku novu godinu. Ovaj običaj je uveden u tradiciju u kasnom srednjem veku od strane Aškenaza a danas je opšteprihvaćen. Služe se i raznovrsna jela u zavisnosti od lokalnih običaja. To može biti kuvani jezik ili bilo koji deo sa glave životinje ili ribe, što označava „glavu“ odnosno početak godine. Prisutni su i pasulj, spanać, tikve i praziluk koji se pominju u Talmudu. Važno je i pomenuti tradicionalni jevrejsku kružni hleb koji simbolizuje cirklus od jedne godine. Druge večeri slavlja se služi sveže voće kao garancija za dobijanje blagoslova.