Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
15th apr 2015 | by: JO

Američki ambasador Majkl Kirbi obišao je sinagou i boravio u prostorijama jevrejske opštine, gde je i održan sastanak

Tom prilikom dao je i sledeću izjavu :

– Nažalost, svi znamo da je jevrejska zajednica u prošlosti mnogo propatila i bilo bi zaista lepo kada bi mogli potpuno da obnovimo Sinagogu, a time i da obnovimo sve ono što ona znači u ovom gradu. Drago mi je da stojim ispred Sinagoge, a želeo bih da stojim I sa snažnom jevrejskom zajednicom, koja je uvek postojala u Subotici I čije tekovine treba negovati – naglasio je ambasador Majkl Kirbi.

Ambasador je pre obilaska Sinagoge posetio Bunjevački nacionalni savet i Hrvatsko nacionalno vijeće i po onome što je video, zaključio je da se prava manjina u našem gradu prilično poštuju.Snap 2015-04-15 at 17.04.15

– Kao u svemu ostalom, ljudi uvek žele više, te su neki više, a neki malo manje zadovoljni ostvarenim pravima, ali je situacija prilično dobra, iako ne možemo reći da je savršena – istakao je Kirbi. – Svako društvo treba na svoj način da čuva prava manjina, da se bori da ih sačuva. Negde ima napretka, negde možda ne, ali smo generalno zadovoljni situacijom i svoj izveštaj o stanju ljudskih prava iznećemo iduće nedelje. Ono što je naznačeno kao problem, je upotreba maternjeg jezika u školama, što se tiče Binjevaca I Hrvata oni imaju različit jezik i pitanje je kako će buduće generacije tu razliku moći da neguju i sačuvaju. Treba obratiti pažnju i šta se na televiziji može emitovati na jezicima manjina, što je u Vojvodini dugogodišnja praksa.