Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
15th jul 2016 | by: JO

KREATIVNE RADIONICE „MAGISH”

U okviru programa kulture Jevrejske opštine Subotica, od oktobra prošle godine, održava se program kreativnih radionica pod zajedničkim nazivom MAGISH.

Ideja za pokretanje ovih radionica je nastala za vreme posete Žakline Mučeve iz Makedonije koja je održala trening u tehnici dekupaž za zainteresovane članice Jevrejske opštine Subotica.

Budući da su učesnice radionice zaista uživale u zajedničkom radu i druženju, odlučeno je da se kreativne radionice ovog tipa redovno održavaju dva puta mesečno. Voditeljka radionica je Ružica Rudić Vranić.

Nakon upoznavanja sa različitim vidovima dekupaža, sledile su radionice na kojima su učesnice imale mogućnost da se upoznaju sa različitim likovnim i dekorativnim tehnikama kao što je slikanje na staklu, izrada nakita od polimer gline, dekorisanje drvenih pločica i kutija, izrada maski za Purim, kao i izložba radova.

Radionice se održavaju sa ciljem da se zainteresovanim članicama i članovima Jevrejske opštine Subotica pruži sadržajno druženje uz kreativno stvaranje. Radionice se održavaju svake druge subote i na njima redovno prisustvuje 10 do 15 učesnica. Do sada je održano ukupno 15 radionica od kojih su dve organizovane kao posete drugim kreativnim grupama i izložbama. Takođe je održana i izložba radova za Purim.

Potencijalni učesnice i učesnici se redovno obaveštavaju o vremenu i datumu održavanja radionica putem e-maila, facebook-a i telefona.

Program je namenjen svim članovima Jevrejske opštine Subotica bez obzira na uzrast i pol.

Kako je nastao naziv „MAGISH”?

U toku rada učesnice radionica su odlučile da odaberu naziv za svoju kreativnu grupu i od deset ponuđenih predloga, jednoglasno je usvojen naziv MAGISH, reč na jidišu, koja znači čarolija.

Sledilo je svečano proglašenje uz podelu posebno dizajniranih članskih kartica i prigodno posluženje. Za logo je odabrano trostruko srce koje je česti motiv na zidnim slikama u našoj velikoj sinagogi. Na osnovu toga usvojen je i moto kreativnih radionica koji glasi : „Srce znači ljubav, a ljubav stvara čarolije”.

Moderatorka programa kulture

Jevrejske opštine Subotica

Ružica Rudić Vranić

Subotica, 14.7.2016. godine

 

PROGRAMI KREATIVNE RADIONICE „MAGISH”

Okupljanja u okviru kreativne radionice MAGISH su namenjeni učenju tehnika ukrašavanja i izrade sitnih ukrasnih predmeta sa tim da je izbor motiva usmeren ka karakterističnim jevrejskim obeležjima.

Osim izrade različitih predmeta u program su uključeni i sledeći sadržaji:

– Održavanje periodičnih izložbi izrađenih predmeta.

– Grupne posete umetničkim kolonijama, radionicama, muzejima i izložbama.

– Uspostavljanje razmene i saradnje sa zainteresovanim grupama u drugim jevrejskim zajednicama. U okviru ovog programa dogovorena je razmena programa sa Jevrejskom opštinom Novi Sad.

– Uspostavljanje razmene i saradnje sa sličnim radionicama u drugim manjinskim zajednicama.

U okviru ovog programa ostvarena je zajednička radionica sa slamarkama iz Tavankuta kao i dve posete manjinskim zajednicama: bunjevačkoj u Tavankutu i rusinskoj u Ruskom Krsturu.

U subotu, 23. jula ostvarena je i poseta Kovačici, gde nam je domaćin bilo Udruženje žena Kovačica.

Program posete je bio veoma sadržajan i osim Kovačice učesnice su imale priliku da borave i u Idvoru i Padini.

U Idvoru su posećeni muzej, zadužbina i rodna kuća  Mihajla Pupina. Sve učesnice su bile veoma iznenađene činjenicom koliko malo znamo o ovom izvanrednom naučniku i plemenitom čoveku.

Zatim je sledio obilazak Muzeja i posebne privatne zbirke naivne umetnosti u Kovačici. Izuzetno je bila zanimljiva poseta Ateljeu za izradu violina Nemeček.

U Padini, učesnice su posetile Etno muzej Petraš sa vanredno bogatom kolekcijom kućnih i odevnih predmeta Slovaka u tom kraju.

Osim mnogo lepih utisaka važno je bilo i divno druženje.

Moderatorka programa

kulture Jevrejske opštine Subotica

Ružica Rudić Vranić

Subotica, 25.7.2016