Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
17th jun 2015 | by: JO

Jedan od najtužnijih dana u istoriji Subotice je upravo 16. jun, dan kada je davne 1944. godine više od 4000 naših sugrađana Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope, što je ostavilo neizbrisivu prazninu u našem gradu, jer je retko ko od deportovanih preživeo.Snap 2015-06-17 at 07.43.16

Ovaj dan se obeleževa svake godine komemoracijom u Sinogagi, a danas je obežena 71. godišnjica od deportacije. Prigodnim kulturno-umetničkim programom, kroz pesmu, zatim i molitvu odata je počast žrtvama Holokausta, koji nije zaobišao ni naš grad.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, kao i predstavnik Jevrejske opštine u Subotici, Daniel Kovač, nakon čega su na spomen-ploču stradalim Jevrejima, vence položili, između ostalih gradonačelnik Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, načelnik Severno-bačkog okruga Dragi Vučković, generalni konzul Mađarske u Srbiji Janoš Babić, glavni rabin Srbije Isak Asiel, kao i brojne delegacije jevrejskih opština u Srbiji.Snap 2015-06-17 at 07.41.22

„Da se više nikad ne ponovi“ je poruka koja se čula na današnjoj komemoraciji stradalim Jevrejima, ali prema rečima Isaka Asiela, glavnog rabina u Srbiji, ovo je lekcija iz istorije koju treba dobro da zapamtimo, jer istorija često ume da se ponovi.

Jevrejska zajednica je bila motor razvoja Subotice, a tragični događaji koji su usledili tokom Drugog svetskog rata i zauvek promenili Evropu, ali i naš grad, treba da budu opomena svima, posebno mlađim generacijama, rekao je Maglai.

Pre Drugog svetskog rata u Subotici je živelo oko 6000 Jevreja, dok ih je danas svega oko 200.