Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
9th мај 2015 | by: JO

Snap 2015-05-09 at 10.05.53

СУБОТИЦА – 08.05.2015.
Влада Мађарске обезбедила је 1,5 милион евра (око 500 милиона форинти) за реконструкцију синагоге у Суботици, а та средства ће бити на располагању у складу са планираном динамиком радова, потврдио је данас генерални конзул Мађарске у Суботици Јанош Бабић.

Он је на конференцији за новинаре у Суботици рекао да се реконструкција синагоге обавља у склопу ширег пројекта обнове четири синагоге – три у Мађарској и ове у Суботици, поводом 70 година од Холокауста.

Такође је потврдио да је у питању највећа појединачна донација Владе Мађарске намењена култури ван граница ове земље.

„Одлука о 500 милиона форинти је већ донешена. То ни на који начин неће бити одузето, неће бити одлагано”, рекао је Бабић и додао да је 100 милиона форинти већ одобрено, а да ће остатак бити одобраван у складу са динамиком радова.

Како је представио градоначелник Суботице Јене Маглаи, у овом моменту је у току реконструкција јужне фасаде синагоге, чији завршетак се очекује до краја маја.

Након тога, по његовим речима, до краја јуна се очекује крај спољашњих радова на куполи.

Након спроведене јавне набавке, следи потписивање уговора за реконструкцију северне фасаде, чији завршетак се очекује до јесени.

По његовим речима, следи много компликованији посао пројектовања рестаурације унутрашњости и сама рестаурација чији се крај очекује 2016. године.

Након реконструкције синагогом ће управљати истоимена фондација, на чијем челу је градоначелник, а у којој учествују и представници локалне самоуправе, Мађарског националног савета и Јеврејске општине.

Користиће се за верске потребе, потребе изложби и мањих концерата, о чему ће се одлучивати унутар фондације – консензусом.

Objavi