Serbian flag English flag Hungarian flag
Pozovite nas: +381 24 670 970
8th avg 2019 | by: JO

U Budimpešti su od 29. jula do 7. avgusta 2019. godine održane 15-te evropske makabi igre, gde su naši takmičari ostvarili značajan rezultat i doneli nove medalje. To je bila velika manifestacija i jedna od najvećih jevrejskih okupljanja gde je učestvovalo je više od 3000 učesnika.

Svečano otvaranje održano na Hidegkuti Nandor stadionu gde se učesnicima obratio predsednik Mađarske Janoš Ader, predsedavajući evropske makabi konfederacije Moti Tichauer, predsednik svetskog jevrejskog kongresa Ronald S. Lauder kao i mnogi drugi.

Čast da upale makabi plamen su imale Judita Polgar, inače najbolja ženska šahistkinja svih vremena, i Agnes Keleti, petostruka olimpijska šampionka u gimnastici, obe iz jevrejskih porodica iz Mađarske.

Učesnici iz Jevrejske opštine Subotica su bili: dr. Džošua štajnfeld (šah), Vlado Kovač (šah), Ivan Vajcenfeld (stoni tenis), Leon Štajnfeld (tenis), Daniel Kovač (tenis) i Filip Kumić (šah). Ostali učesnici su bili Ivan Ujhazi iz JO Novog Sada (šah) i Danijela Grujić iz JO Novog Sada (šah) dok je šef delagacije bio Ognjen Rajević, predsednik sportskog društva Makabi.

Osvojene su četiri medalje, dva srebra i dve bronze.

  • Leon Štajnfeld je zauzeo II mesto u tenisu, singl, masters 35+ (Jevrejska opština Subotica)
  • Leon Štajnfeld i Daniel Kovač su zauzeli III mesto u dublu, masters 35+ (Jevrejska opština Subotica)
  • Danijela Grujić je zauzela II mesto u šahu (Jevrejska opština Novi Sad)

Sledeće makabi igre će se održati u Izraelu 2021. godine.